svētdiena, 2012. gada 12. februāris

knäckebröd

Skandināvu sausmaizītes/galetes. Recepte no žurnāla "Labu apetīti" 2008.g.rudens numura. Bija manas favorītes kādu pusgadu. Tagad pēkšņi atradu atkal recepti un nopriecājos.
Receptes atstāstījums maniem vārdiem.
Vajag:
250 g kviešu miltu+darbam ar mīklu
50 g maltu linsēklu
150 g rupjo pilngraudu kviešu miltu
1/2 TK sāls
1/2 TK sodas
20 g cukura
50 g izkausēta sviesta
240 g kefīra vai paniņu
Gatavošana:
Traukā sajaukt sausās sastāvdaļas. Pievienor kefīru, izkausētu sviestu. Samīcīt viendabīgu mīklu. Savelt bumbiņas galda tenisa bumbiņu izmērā. Izveltnēt ļoti plānas. Likt uz paplātes ar pergamentu, kārtīgi sadurstīt ar dakšu. Cept 10 minūtes 180 C, kamēr kļūs zeltainas.
Iespaidi: garšīgas, vienkārši pagatavojamas, labi der kā džemam, tā sieram. Kraukšķīgas skārda kārbā būs kādu pusotru nedēļu. Ledusskapī- praktiski bezgalīgi.

8 komentāri:

  1. Eee, labais, knäckebröd! :) Izskataas loti garshiigi. Taadu ar sviestu, sieru un avokado, un kimeneem, nam nam.
    Ieva

    AtbildētDzēst
  2. Ieva, cik labi, ka tu uzrakstīji ar to pareizo burtu, nomainīju nosaukumu)) Slinkums bija meklēt- kur manā datorā tāds varētu būt.
    Izskatās autentiski? Ko tas īsti nozīmē, nosaukums, kāda maize?

    Aija, cep tik, tev patiks! Ātri un vienkārši. Un garšīgi.

    AtbildētDzēst
  3. :) Jaa, izskataas loti labi! :) Veikalos var nopirkt tadus lielus apalus "ritenus", kaa Tev. Un veel arii tadus vairak kaa shkeeliites sagrieztus, es parasti perku tos (jo ertak uzglabat, taisiit maizes).
    Noziimee - iisti nezinu, laikam kraukskiigaa maize.
    Patiik, ka to var pieliekamajaa uzglabaat loti ilgi, vienmer majas tad ir kaut kada veida maize.
    Bet pati cepusi nekad neesmu.
    Ieva

    AtbildētDzēst
  4. Paldies, maizītes bija burvīgas. Tagad gandrīz vai pēc kārtas izmēģinu tavas bezrauga maižu receptes! Tās ir lieliskas!

    AtbildētDzēst
  5. Una, tāds prieks lasīt šādu komentāru:)!
    Paldies!
    Es pēdējā laikā tikai eksperimentēju ar auzu miltu pievienošanu, taču maize stipri jūk, vēl neesmu atradusi ideālo attiecību.

    AtbildētDzēst
  6. Pilngraudu miltu vietā pieliku rudzu miltus. Sākumā šķita, ka nekas labs nebūs, jo mīkla ļoti lipīga, izveltnēt grūti. Bet, saberot visu kārtīgi ar miltiem, beigās izveltnējās ļoti labi.
    Un ja vēl pieliek klāt ķiplokspiedē spiestu ķiploku, tad sanāk labākā zacene pie alus futbolvakaram! ;)Vīrs bija sajūsmā.
    Paldies par recepti.
    I.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. O, ar ķiplokiem- tas skan ļoti labi!
      Ar rudzu miltiem es kaut ko nesaprotu- skalandu raušu mīkla ir kā plastilīns, pie rokām vispār nelīp, bet maizes mīkla vienmēr šausmīgi lipīga.
      Priecājos, ka garšoja.

      Dzēst